VENNER OG VENINDER I TERAPI?

Venskab

 

 

Venskab

Venner og veninder er ekstremt vigtige og kan spille en stor rolle i vores liv. De er dem, der står med os igennem tykt og tyndt. Hos dem kan vi finde tryghed, forståelse, mulighed for refleksioner og gode råd.

Som i et parforhold kan venskaber også køre skævt. Misforståelser kan opstå, og vi kan komme til at sige uhensigtsmæssige ting, der kan være svære at glemme for den anden. Det gør, at det kan være svært at komme videre. Vi oplever måske, at den anden trækker sig, undlader at dele ting med os m.m. Det kan minde om det, vi oplever og gør i vores parforhold.

Problemer i venskab

Jeg fik på et tidspunkt en kvinde ind, som kom fordi hun blandt andet oplevede problemer i sine relationer. Hun havde det især svært med en af sine nærmeste veninder, som havde sagt og gjort nogle ting, hun var blevet meget såret over.

Vi talte sammen og undersøgte, hvad der var sket – set ud fra min klients side. Stille og roligt gik det op for hende, at det ville være rart at have hende med en enkelt gang eller to for at blive klogere på, hvad der var sket. Og for at få ryddet ordentligt op mellem dem.

Venskab i terapi

Hendes veninde sagde ja, og det var meget befriende for dem begge at få talt om det et neutralt sted med en uvildig (i dette tilfælde mig) som ordstyrer og ”dirigent”. De fandt bl.a. ud af, at de havde misforstået hinanden.

De blev klar over, at selv om, at de havde meget tilfælles og følte, at de var meget ens, så var der også områder, hvor de var meget forskellige. Sammen kiggede vi på en række punkter, hvor de kunne arbejde på at forbedre sig. Vi talte blandt andet om følgende:

Det var vigtigt at kunne være og turde være 100 % ærlig. Når den ene spurgte om den andens mening eller holdning, så var det vigtigt, at de var 100 % ærlige, for det skabte tryghed mellem dem.

Det var også ekstremt vigtigt, at de var bevidste om, hvordan de var ærlige. At de var ærlige på den kærlige måde.

Derudover var det vigtigt, at de talte i ”jeg”-form. Så hvis der var noget, der bekymrede eller generede den ene, så var det vigtigt, at hun talte ud fra sig selv. At hun fortalte, hvad det gjorde ved hende, uden at gøre den anden forkert.

Ordvalg og omsorg

Ordvalg er vigtigt – så ord som rigtig og forkert undgås. I stedet tale ud fra et omsorgsfuldt sted. Udtrykke savn, behov på en måde, der er rolig og varm. For eksempel: ”Jeg kunne godt tænke mig at ses noget oftere, fordi jeg elsker at være sammen med dig.”

Hvis der var noget, de ikke kunne relatere i hinandens verden, så talte vi om, at det ville være bedre, at stille hv-spørgsmål (undersøgende spørgsmål). Det skaber en anden indgang og tilgang til samtale.

Derved bliver I også klogere klogere på hinanden. De besluttede sig for at værne om deres venskab ved også at holde en jævn kontakt. Og de kom kom efterfølgende én gang sammen for at sikre, at alt nu var på rette vej.

Venskab er også et forhold

Et venskab kræver opmærksomhed og pleje ligesom det forhold, man har til sin partner. Mange kender måske til den travle hverdag, hvor venskaber nemt kan skubbes i baggrunden. Derfor kan det være en god idé at lave nye aftaler fra gang til gang, man ses.

Derudover kan ugentlig kontakt være en god idé. Det kan være via sms, Messenger eller kortere telefonsamtaler. Dette gøder relationen, og I viser hinanden, at jeres relation er vigtig. Det skal naturligvis ikke blive et stressmoment, men tænk og vær bevidst om det.

Venskab - Mette Schmidt-Kallesøe

 

Grundlæggende om venskab

Grundlæggende om venskaber vil jeg gerne understrege, at igennem livet kan vi støde på udfordringer, og livet ændrer sig.

Overordnet kan det være en rigtig god idé at være nysgerrige på hinandens liv og udvikling. Også selvom du ikke selv er der, hvor din ven eller veninde er.

Måske har en af jer fået barn, en ny kæreste, er blevet skilt osv. Vis interesse og en åbenhed. For nogen er det godt at have en fælles interesse. Det kunne være at mødes og gå en tur, vinterbade, løbe sammen, læse bøger og drøfte dem sammen osv.

Statusmelding

Sørg for at komme med en statusmelding indimellem. Både om dit liv generelt, men også i forhold til jeres venskab.

Er der noget du savner, er du mindre “på” i en periode på grund af livet, så meld ud. Det er at tage ansvar for relationen og gøre den anden tryg, så din ven eller veninde ikke undrer sig og kan fantasere om, om der er noget galt jer to imellem.

Man kan vokse fra hinanden som venner, og det kan blive nødvendigt at se dette i øjnene. At mødes af pligt kommer der intet godt ud af.

Er det tilfældet, så sørg for at afslutte jeres venskab respektfuldt. Tak hinanden for alt det gode, I har haft sammen. Sørg for at være bevidst om, hvorfor du afslutter venskabet, så det ikke bliver en strafhandling eller en pludselig beslutning.

 

 

Se også min side om parterapi og min facebookside.

Kærlig hilsen Mette