FOREBYGGENDE PARTERAPI
Red dit parforhold i tide – mens det går godt
Forebyggende parterapi
Er du i et parforhold, så spiller det en meget vigtig rolle i forhold til din generelle trivsel. Rent faktisk viser forskning, at det er noget af det, der har størst betydning for vores trivsel.
Oplever vi problemer i parforholdet, så kan det være rigtig svært at koncentrere os om resten af livet – arbejde, fritid, børn, venner og familie.
Fokus på det, vi kalder forebyggende parterapi, er stigende.
Flere og flere har fået øjnene op for, hvor nyttigt det er at gå i parterapi for at få ”fintunet” deres relation.
Dette med henblik på at forebygge frem for at reparere, når det måske er blevet for hårdt og svært.
Serviceeftersyn
Det er lidt ligesom vi tager bilen til serviceeftersyn. Her er der blot tale om et parforhold frem for bilen.
Også her hos mig oplever jeg flere og flere, der kommer med henblik på at forebygge. Mange kommer i god tid, fordi parterapi er blevet mere og mere almindeligt og anerkendt.
Derudover oplever jeg også, at flere og flere, der kommer i parterapi, får rettet op på deres parforholdsproblemer, og fortsætte med at forebygge og forblive i den gode ”energi”, de har fået skabt.
Forebyggende og traditionel
Forskellen på forebyggende parterapi og traditionel parterapi er, at man ved den forebyggende typiske går i et kortere forløb. F.eks. 2-3 samtaler.
Her har man primært fokus på at løse specifikke problematikker samt fremme det, der fungerer og går godt i parforholdet.
Traditionel parterapi handler som oftest om at arbejde med og løse problemer, der har stået på i et godt stykke tid. Ofte er en eller begge parter godt tyndslidte i relationen, og der er ikke så meget energi tilbage.
Her er der som oftest behov for et længerevarende forløb.
Kom i tide
Som tidligere skrevet i min blog er der en del par, der desværre kommer for sent til parterapi.
Der kan være forskellige årsager til dette. Ofte er årsagen, at en af parterne har været mindre ”lun” på idéen om parterapi.
En anden årsag er, at det er dyrt, hvis det kræver, at parret skal komme flere gange. Der kan også være en form for tabu forbundet med parterapi.
Nogle føler, at det er noget, de burde kunne løse selv.
At passe på sit parforhold og arbejde på at få det bedre gennem parterapi bliver heldigvis mere og mere normalt og accepteret.
Forebyggende partjek
Flere og flere bruger parterapi som et redskab til at værne om parforholdet, inden skilsmissen banker på døren.
Du går til lægen for at få tjekket, om du er sund og rask. Til tandlægen når du skal have tjekket tænderne.
Parterapi kan opfattes som det årlige sundhedstjek hos lægen, eller det årlige tjek hos tandlægen. Lad os kalde det et partjek.
Et parforhold kræver pleje og omsorg ligesom din krop og dine tænder kræver pleje og omsorg. Man kommer ikke sovende til et godt parforhold.
Og ligesom vi hos tandlægen kan forebygge huller i tænderne og endog få repareret et begyndende hul i tanden.
Så kan vi også gå i parterapi for at undgå, at det hele ender i en større operation.
.
Parforholdet og hverdagen
Ofte kan der gå hverdag i parforholdet, hvis vi ikke er bevidste. De negative ting kan komme til at fylde for meget.
Man begynder at bebrejde, kritisere eller misforstå hinanden. Konflikterne vokser og bliver hyppigere, og skænderierne får fat.
De positive ting fylder for lidt, intimiteten forsvinder. Gnisten og lidenskaben falmer.
Flere konflikter og manglende intimitet
I takt med at konflikterne fylder og intimiteten forsvinder, kan vi nemt stoppe med at prioritere hinanden. Vi glider fra hinanden midt i hverdagens opgaver, pligter og rutiner.
Vi glemmer som par at dyrke og prioritere tid til hinanden, og afstanden mellem os bliver større og større. Tolerancen bliver mindre og mindre.
Parterapi – forebyg eller reparer
Jeg vil til enhver tid anbefale par at gå i parterapi – enten den forebyggende eller den reparerende.
Det kan være svært at få sin partner med i parterapi. Ofte er den ene partner mere bevidst om, at de som par har brug for hjælp, end den anden.
Min påstand er: Er der en af jer, der mener, at I har brug for hjælp, så HAR I brug for hjælp.
Vil du gerne have din partner med i parterapi, så kan det være en rigtig god idé at fremlægge det over for din partner som et problem, I har sammen. Derved ser I på det i fællesskab og bærer begge et ansvar.
Men det er vigtigt, at du bliver på egen banehalvdel. Det vil sige, at du fortæller om din egen oplevelse af jeres problem for derefter at give rum til, at din partner kan komme med sin mening og sit perspektiv.
Har du eller I spørgsmål, så er I velkomne til at skrive eller ringe til mig.
Se også min side parterapi og min facebookside.
Kærlig hilsen Mette