EFTER ET FORHOLD MED EN NARCISSIST

Hvordan kommer du videre?

 

 

Ofte kan det være rigtig svært at gå, når du er i et forhold med en narcissist. Du vil sikkert have tænkt tanken mange gange krydret med modsvarende tanker såsom: Måske er det også mig, der er sart? Kunne jeg lige gøre lidt mere og være lidt anderledes, så bliver det helt sikkert rigtig godt osv.

Du kender helt sikkert til at vende det meste indad. Også til følelsen af konstant at gå i frygt for at træde ved siden af. Måske også følelsen af, at der er noget galt med dig. Sådan er det at være i forhold med en narcissist.

Ender som regel drastisk

Ofte ender et forhold med en narcissist drastisk. Enten ved at du står i en konflikt eller skænderi, der ganske enkelt er dråben. Måske har du i længere tid planlagt din afsked og venter kun på det næste skænderi, så du på den energi kan finde modet til at gå. Du kender sikkert også til tanker om, at du bør kunne forklare og retfærdiggøre, hvorfor du går. Du ved dog også godt inderst inde, at din partner aldrig nogensinde ville kunne forstå eller endog være enig.

Er der børn i relationen, kan det desuden være en god idé at forberede sig og konsultere en advokat. Så du ikke mister eventuelle rettigheder, fordi du impulsivt forlader hjemmet en aften efter et skænderi.

Jeg vil her prøve at give et overblik over emner, der er gode at være bevidste om og forholde sig til.

Tilegn dig viden om psykisk vold og narcissisme/narcissist.

Hør podcasts, løs bøger, tilmeld dig grupper på Facebook, der handler om emnet. Når du har viden, står du stærkere i dig selv.

Få et overblik

Skriv ned, skriv dagbog. Har du allerede skrevet ned, så gå tilbage og læs, hvad du har skrevet igennem tiden. Derved kan du se, at der er et mønster – et mønster, der ikke kun har med dig at gøre, men også med din partners adfærd at gøre. Du vil kunne se de mange gange, hvor du har ladet dine grænser overskride over ligegyldige ting. Også hvor lidt dine behov har fyldt, og hvor lidt du er blevet hørt m.m.

Tal med ligesindede

Tal med andre, der har været i et psykisk voldeligt forhold med en narcissist. Som nævnt ovenfor findes der Facebookgrupper, der kan være en stor hjælp. Der findes også grupper, du kan komme i, hvor du sammen med andre kan sidde og dele din frygt, dine tanker m.m. Du får øjnene op for, at du ikke er alene og den eneste, der er blevet udsat for det, du selv har oplevet eller oplever.

Søg professionel hjælp

Find en terapeut, der har specialiseret sig i psykisk vold. Derved kan du få hjælp til at holde fast i dig. Det er også rigtig godt at søge professionel hjælp efter bruddet med en narcissist, så du kan få hjælp til at finde styrken og dig selv igen. Der findes desuden rådgivere i Danner Huset samt Mødrehjælpen, som kan hjælpe dig.

Det vil desuden være en god idé at have en ved hånden, der kender til psykisk vold. En som er stærk i kommunikationen med en psykisk voldelig person (narcissist), idet du meget nemt kan opleve at det kører af sporet. At du står skakmat.
Oftest vil det vise sig at være både tiden og pengene værd.

Genskab roen

Når du går ud af et forhold med en psykisk voldelig person, vil du højst sandsynligt være i alarmberedskab og stress lang tid efter. Derfor vil det være en god idé at gøre noget godt for dig selv, der kan genskabe roen og få stressniveauet ned. Det må gerne være ting, der skaber en vis form for jordforbindelse. Det vil sige ting, hvor du er i kroppen. F.eks. kan det være at få en ansigtsbehandling, en massage, bade i havet, en spatur, danse, meditere eller lange ture et fredeligt sted. Derved kan du hjælpe kroppen med at vågne igen. Så du kan mærke andet end stress og frygt. Du kommer med andre ord nemmere hjem i dig selv og kan mærke dig selv igen.

Skyld og skam – væk med det

Skyld og skam er nærmest dagligdags gæster i dit system, når du er i et forhold med en psykisk voldelig og narcissist. Du har sikkert ofte skulle lægge øre til ting, din partner har været utilfreds med eller gået i tavshed i lang tid, hvor der har været så rigelig med tid til at vende det hele indad. Alt sammen er med til at smadre dit selvværd og din evne til at danne mening. Du kan, som jeg ofte siger i terapien, til sidst ikke finde ud af, om du bedst kan lide farven rød eller blå. Måske har du befundet dig i en tilstand, hvor du lige om lidt kunne træde på endnu en mine, hvorefter balladen ville starte forfra eller fortsætte.

Du har været nødt til at forsøge at skabe mening i, hvorfor du blev. For hvis ikke du gjorde det, så kunne du jo ikke retfærdiggøre, at du blev. I takt med at du identificerer det narcissistiske spil, kan du også nemmere træde ud af det. Det er en fordel, hvis I skal fortsætte jeres relation som forældre.

Narcissist - Mette Schmidt-Kallesøe

.

Respekter dig selv

Begynd at være bevidst om, hvad du siger til dig selv. Er du kritisk, hører du stadig din partner eller ekspartners stemme? Så sæt i gang med at overdøve den med søde ord til dig selv. Fortæl dig selv, at du er en stærk person, en god forælder, en god ven eller veninde, en klog person osv.

Du fortjener kærlighed, omsorg, at blive respekteret og frihed til at være dig.

Skab et godt overskud

Sørg for at fylde dig selv op. Har du børn, så er det oplagt at fylde dig godt op, når du har børnefrie dage eller perioder. Vær sammen med dem, du holder af, som kan lide dig, som du er. Dyrk nogle fritidsinteresser, som du kan lide – lige fra motion, havearbejde, lækker mad osv. Sørg også for at få din søvn. Især hvis du ved, at for lidt søvn gør noget dårligt for dig.

Vigtigst af alt – vær nænsom og accepterende over for dig selv. Undlad at lave ting, der stresser dig – enten inden du skal lave dem, eller mens du laver dem. I så fald kan det være en god idé at droppe den idé og snuppe en dag på sofaen.

Accepter sorgen

Det er virkelig svært at komme ud af et psykisk voldeligt forhold, og følelserne kan være mange og modstridende. Det kan være en voldsom svær tilstand pludselig at stå alene med alle tanker og følelser. Og midt i det kan sorgen vise sig. Drømmen, der bristede. Den engang skønne tid med forelskelse – højst sandsynlig stormende – og ”billedet” af det perfekte parforhold eller den perfekte familie. Tabet kan gøre ondt og giv plads til det. Og tal med nogen, der kan rumme din sorg.

Søg det sjove og det, der gør dig glad

Hvad gør dig glad? Prøv at spørge dig selv, for glæde har du brug for efter et forhold med en person, der nærmest har suget alt godt ud af dig. Bliver du glad, når du hører et bestemt stykke musik, kører en særlig tur, går ved vandet, drikker en god kop kaffe, danser vildt og frydefuldt til høj musik eller ser noget sjovt i fjernsynet.

Vær i øvrigt opmærksom på, hvad du ser i fjernsynet. Visse programmer og genrer kan øge stress og angst.

 

 

 

Se også min side om psykisk vold og min facebookside.

Kærlig hilsen Mette