FED, FED LYKKE TIL ALLE !
Som Gasolin sang i tidernes morgen
… og sidenhen overtog Thomas Helmig.
Men hvad er lykke?
”Lykke er en individuel (mental eller emotionel) proces af forbigående tilstande af positive tanker eller følelser af varierende intensitet og stabilitet.” (Kilde: Wikipedia)
Det siges, at evnen til at føle lykke delvist afhænger af den enkelte persons såkaldte sensitivitet. Det vil sige, den afhænger af, hvor følsom du er, og også hvor god du er til at mærke dine egne følelser – lige fra vrede til glæde.
Nogle har et ret stabilt følelsesliv, og det gælder uanset, hvilken følelse der er tale om. Andre har et mere intensivt følelsesliv, og så er der dem, der ligger lige midt imellem.
Det er bevist, at mennesker, der grundlæggende har et positivt og optimistisk syn på livet, har nemmere ved at føle lykke. Generelt set er de mere lykkelige end mennesker med et negativt og pessimistisk livssyn.
Derudover kan der også være en sammenhæng mellem lykkefølelsen og vores måde at tænke på. Tænker vi f.eks. i løsninger og muligheder, så er tilgangen til lykke nemmere, end hvis vi tænker mere begrænsninger og fokuserer på det, der ikke kan lade sig gøre.
Der kan være mange forklaringer på, hvorfor vi er indrettet som vi er. Som psykoterapeut tænker jeg, at et højst sandsynlig stammer fra et familiemønster, der er gået i arv gennem generationer. Det kan også være geografisk orienteret samt socialt betinget.
Er der så noget, vi selv kan gøre for at fremme lykkefølelsen?
Ja, det er der rent faktisk.
Det er muligt at booste produktionen af lykkehormoner. Følelsen af glæde, energi, lykke og oversku er ikke mulig uden dopamin, serotonin, oxytocin og endorfiner. Disse stoffer udløses i hjernen. Du kan fremme dem på følgende måde:
Latter og endorfiner
Endorfiner er kroppens egen smertelindring. De udløses, når du bliver stresset eller føler dig presset, og det gælder både fysisk og psykisk. Endorfiner gør dig også glad, og du kan selv fremkalde dem ved at grine. Så husk at grine af alt du kan i hverdagen. Og rent faktisk kan en fremkaldt, kunstig latter have samme effekt som den ægte latter. Så måske du skal melde dig til en latterklub.
Gode minder og serotonin
Serotonin er en såkaldt neurotransmitter, der aktiveres, når du føler dig værdsat og noget særligt. Sollys kan være med til at sætte gang i serotonin og også D-vitamin. Det manglende sollys om vinteren kan forårsage nedtrykthed, tungsindighed og depression. Et lavt serotoninniveau sættes nemlig i forbindelse med depression. Så ud i solen, når den er der, eller brug tid på at tænke på lykkelige hændelser igennem dit liv.
.
Kram, kys og oxytocin
Oxytocin kaldes også ”kærlighedshormonet” eller ”kramme-/kyssehormonet”, fordi det udløses af kram og nærhed. Ifølge forskningen bør vi alle kramme mindst otte gange om dagen. Oxytocin spiller en væsentlig rolle i forhold til vores evne til at skabe intime, venskabelige relationer. Så bare se at komme i gang med at kramme og kysse. En uventet gave kan også booste produktionen af ocytocin.
Belønning og dopamin
Dopamin giver dig en følelse af velvære. F.eks. når du sider med en lækker varm kop kaffe, en god bog eller en lækker kage. Det er det såkaldte belønningsstof, der udskilles i hjernen, når du belønner dig selv. Trænger du til et dopaminboost, så husk at have belønningspauser i hverdagen. F.eks. når du skal lave havearbejde, så indlæg nogle pauser, hvor du kan snuppe en kop kaffe, en kold sodavand eller lignende.
Så næste gang du får en gave, krammer din partner, befinder dig i solen, så læg mærke til, hvad du føler og mærker.
Se også min side psykoterapi og min facebookside.
Kærlig hilsen Mette