NARCISSISME OG PSYKISK VOLD

Du er ikke alene

 

 

Oplever du ofte, at du bliver overhalet, forvirret og overrumplet, når du taler med din ekspartner? Og mister du dermed nemt overblikket? Narcissisme er svær at kommunikere med.

Så er du ikke alene om det.

Narcissisme i praksis

En af de kvinder, jeg har min støttegruppe for personer, der har været udsat for psykisk vold, fortæller, at hun jævnligt føler sig blæst bagover, når hun taler med sin ekspartner. Han overfuser hende, er nedladende og bebrejdende.

Det er ham, der sætter dagsordenen, og alt sammen går så hurtigt, at hun slet ikke kan følge med. Ofte sker det, at hun når at svare, inden hun tænker sig om – at hun siger ja, selvom hun slet ikke ønsker at sige ja. Men det bliver hun først klar over, når samtalen er slut.

Ofte kan det være svært at holde fast i sig selv, når der skal laves aftaler med ekspartneren om børn og praktiske forhold. Det kan være utroligt kompliceret, når man skal være forældre sammen med en narcissist efter et brud. Den psykiske vold fortsætter som oftest efter bruddet. Det påvirker samarbejdet i høj grad.

Det skaber mange konflikter, og det kan være svært at samarbejde. Som oftest er det børnene, det går mest ud over. Det kommer så nemt i klemme. Og som de fleste i dagens Danmark, der er skilt, har man automatisk fælles forældremyndighed, så der er mange områder at blive uenige om, hvor ekspartneren kan dominere og skabe konflikter.

Narcissisme og kommunikation

Som forældre bør man gå langt for at få samarbejdet til at fungere. At samarbejde med en, der ikke ønsker at samarbejde, er dog praktisk talt umuligt.

Dog slipper man ikke for at kommunikere. I den forbindelse er der nogle gode råd, der kan være en stor hjælp, så man ikke mister sig selv undervejs. Og rådene er relevante, uanset om der er børn med inde i billedet eller ej.

Tro mig, du kan godt læse med selvom I måske ikke har børn sammen. For der kan være en hel del praktiske ting ifm. et brud/en skilsmisse.

Det kan også være, at din eks skriver og ringer til dig i tide og utide.

5 gode råd

Skal du kommunikere med en narcissist, så er der her 5 råd til dig om narcissisme.

Kommunikation:

  • Har I børn sammen, så sørg for altid at have faste aftaler.
  • Hav alt på skrift. Gerne på e-mail, så du selv kan bestemme, hvornår du lukker op for dit e-mailprogram og læser beskederne.
  • Svar ikke med det samme, men brug tid på at tænke dig om og overveje dit svar. Få evt. en tredjepart til at læse mails, hvis du bliver meget berørt/påvirket.
  • Kommuniker kun om barnet, også selvom din eks vælger at skrive om andet, inkl. bebrejdelser, trusler m.m. Brug et neutralt sprog, og giv korte, præcise svar.

Aftaler:

  • Har din eks svært ved at melde ud ift. aftaler, så giv ham to valgmuligheder – f.eks. vil du have børnene i uge 27 og 28 eller 29 og 30? Vær rar at melde tilbage med dit valg inden d. 1. april 20xx, ellers vælger jeg.
  • Få aftaler via Familieretshuset – også selvom der er lang ventetid. Så skal du ikke bruge energi på det, og du har dem at henvende dig til, hvis din eks ikke overholder aftalerne. Og det gælder også ift. børnepenge. Få en ordning via det offentlige, uanset hvad din eks siger og foreslår, da han/hun ellers vil kunne bruge det som pressions- og magtmiddel i sidste ende. Derved vil du hele tiden være afhængig af hans velvilje frem for en ordning, der kører via tredje instans.
Narcissisme

.

Samvær – børn:

  • Har I børn sammen og kan I ikke samarbejde, så er en 7/7-ordning ikke optimal. Det går ud over jeres barn/børn, når I ikke kan samarbejde. Undlad at bruge dit barn eller dine børn som undskyldning for ikke at gøre noget. Har du svært ved konflikterne, så søg hjælp til at bryde dette mønster hos dig. Vær obs på, at din eks evt. kan ønske en 7/7-ordning pga. børnepenge.

Søg viden:

  • Læs bøger om emnet (se liste nedenfor), tal med andre, der har været i samme situation som dig.

Få hjælp:

  • Gå i terapi hos en professionel, der har forstand på emnet psykisk vold og det at være i en relation til en psykisk voldelig person/narcissist. Her kan du bl.a. få hjælp til at finde hjem til dig selv igen, identificere hvad der er sket eller sker. Også for at lære at holde dig adskilt – finde ud af, hvad der ikke har med dig at gøre.
  • Gå evt. i gruppeterapi. Der findes grupper, hvor du kan sidde med ligesindede, der har været et samme igennem som dig. Jeg tilbyder gruppeterapi – og har sommetider grupper, hvor du er velkommen til at starte forløb. Kontakt mig for yderligere oplysninger.

 

Se også min side om psykisk vold og min facebookside.

Kærlig hilsen Mette